Δωρεές
Ο Νίκος Καζαντζάκης, μια μοναδική προσωπικότητα με τα χαρακτηριστικά ενός οικουμενικού ανθρώπου, συνεχίζει να εμπνέει τις νέες γενιές και να αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Μέσα από τις δραστηριότητες του το Μουσείο Καζαντζάκη φιλοδοξεί να ανταποκριθεί επάξια στην ευθύνη της προβολής του έργου και του στοχασμού μιας τέτοιας ξεχωριστής προσωπικότητας, έχοντας σαν κύρια πηγή εσόδων του τις δωρεές. Η δική σας οικονομική συμβολή θα δώσει στο Μουσείο τη δυνατότητα ώστε να εμπλουτίσει τις συλλογές του, να συντηρήσει, να αξιοποιήσει και να προβάλει το αποθησαυρισμένο υλικό, να αναπτύξει δραστηριότητες σε νέους τομείς σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειακές αντιλήψεις, να αναβαθμίσει τις εσωτερικές του λειτουργίες και τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Είναι αρκετός ο αριθμός των ευεργετών και δωρητών που έχουν προικίσει το Ίδρυμα με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, προσφέρουν χρηματικές δωρεές, καταθέτουν έργα τέχνης και οικογενειακά κειμήλια, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη συμπλήρωση των συλλογών και ενισχύοντας το πολύπλευρο έργο του Μουσείου.
Κάθε φίλος μπορεί να συμβάλλει στο έργο του Μουσείου με τη δωρεά:
- Αντικειμένων
- Χρημάτων
- Υπηρεσιών
- Ειδών
- Κινητών αξιών και ακινήτων
Αναλυτικά:
Δωρεά αντικειμένων
Ο πυρήνας των Συλλογών του Μουσείου οφείλεται στις άοκνες αναζητήσεις του ιδρυτή Γιώργου Ανεμογιάννη και στις διαρκείς δωρεές της Ελένης Καζαντζάκη. Από το 1976, οπότε οραματίστηκε τη δημιουργία ενός προσωπικού Μουσείου για τον Νίκο Καζαντζάκη, μέχρι το τέλος του βίου του το 2005, δεν έπαψε να επικοινωνεί με εκατοντάδες ιδιώτες, ιδρύματα, φορείς, που κατείχαν οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο τεκμήριο της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Από τα εγκαίνια του Μουσείου το 1983 μέχρι σήμερα, οι φίλοι, που με μεγάλη αγάπη και με πλήρη εμπιστοσύνη προσέρχονται και καταθέτουν από μία πρώτη έκδοση έργου μέχρι και ολόκληρο επιστολικό αρχείο, οδήγησε στον 30πλασιασμό του αριθμού των τεκμηρίων.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που είδαν στο Ίδρυμα το φυσικό χώρο για τη φύλαξη, έκθεση και προβολή του υλικού που κατείχαν. Η Άννα Σικελιανού, με τη δωρεά των επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη προς τον Άγγελο Σικελιανό, η Μαρίκα Παπαϊωάννου, με τη δωρεά των επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη προς το σύζυγό της, Αιμίλιο Χουρμούζιο, η Ruth Gorney-Dunkelblum, με τη δωρεά των επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη προς τη μητέρα της, Leha Levin-Dunkelblum, είναι μερικοί από τους ιδιώτες που έχουν καταθέσει τεκμήρια του βίου και της δημιουργίας του συγγραφέα στο «πνευματικό του σπίτι».
Το Ίδρυμα, εκπληρώνοντας έναν από τους κύριους στόχους της δημιουργίας του, αποδέχεται με χαρά και υπευθυνότητα τη δωρεά κάθε είδους «μικρού» ή «μεγάλου» τεκμηρίου της παρουσίας και της δημιουργίας του Νίκου Καζαντζάκη.
Κάθε αντικείμενο παραλαμβάνεται με αποδεικτικό προς τον δωρητή του και στη συνέχεια ακολουθεί τη διαδικασία καταλογογράφησης, ψηφιακής αποτύπωσης, συντήρησης και αποθήκευσης ή έκθεσης. Το όνομα του δωρητή καταγράφεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο και στον υπομνηματισμό του αντικειμένου στη μόνιμη ή σε περιοδική έκθεση, και δημοσιοποιείται (σε περίπτωση βούλησης του δωρητή για τήρηση της ανωνυμίας του, το όνομά του καταγράφεται μόνο στον ηλεκτρονικό κατάλογο). Το ανάλογο συμβαίνει σε περίπτωση δωρεάς αντικειμένου από ιδιώτη ή φορέα εις μνήμη προσώπου, με τον αντίστοιχο υπομνηματισμό (Δωρεά [ονοματεπώνυμο] εις μνήμην [ονοματεπώνυμο]).
Το υλικό που πλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου και ενδιαφέρει άμεσα είναι:
- Εκδόσεις έργων του Νίκου Καζαντζάκη, ελληνικές και ξένες
- Μελέτες για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, δημοσιευμένες ως αυτοτελείς εκδόσεις ή σε περιοδικά
- Επιστολές από και προς τον Νίκο Καζαντζάκη ή τρίτων, που όμως το περιεχόμενο σχετίζεται άμεσα με το πρόσωπο και το περιβάλλον του συγγραφέα
- Χειρόγραφα και βεβαιωμένα προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη
- Φωτογραφίες, πρωτότυπες και αντίγραφα, που απεικονίζουν τον Νίκο Καζαντζάκη
- Ηχητικό, οπτικό, έντυπο και λοιπό υλικό από θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές αποδόσεις έργων του Νίκου Καζαντζάκη
- Ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό από διαλέξεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη, ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του
- Έργα τέχνης που απεικονίζουν τον Νίκο Καζαντζάκη ή διαπνέονται από το έργο του
Χρηματική δωρεά
Το Μουσείο Καζαντζάκη είναι ίδρυμα αυτοσυντήρητο και τα έσοδά του προέρχονται από τα εισιτήρια των επισκεπτών, από το πωλητήριο και από τις χρηματικές δωρεές.
Οποιοδήποτε ποσό συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, στη βελτίωση των υπηρεσιών και την προσφορά νέων, στην ικανοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος, δηλαδή τον εμπλουτισμό των συλλογών, τη φύλαξη, διατήρηση και διάθεση των τεκμηρίων στο ευρύ κοινό και στους μελετητές, την προβολή του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη.
Μέχρι του ποσού των 299,99 ευρώ, η δωρεά μπορεί να αποδοθεί απευθείας στο Ίδρυμα, ενώ για ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο απαιτείται η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος.
Ο δωρητής χρηματικού ποσού λαμβάνει από το Ίδρυμα την ανάλογη απόδειξη. Δείτε τη διαδικασία εκτέλεσης χρηματικής δωρεάς.
Διαδικασία χρηματικής κατάθεσης
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική του ευρωστία, την ικανοποίηση των σκοπών του και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του στις χρηματικές δωρεές των φίλων και υποστηρικτών του.
Κάθε ενδιαφερόμενος να ενισχύσει χρηματικά το έργο του Μουσείου, μπορεί να το πράξει με την απευθείας κατάθεση ποσού έως 299,99 ευρώ στην έδρα του Ιδρύματος (Μυρτιά Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων) και την άμεση παραλαβή του σχετικού παραστατικού.
Για ποσά άνω των 300,00 ευρώ είναι υποχρεωτική η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος. Για την τραπεζική κατάθεση, καθώς και για την έκδοση απόδειξης εκ μέρους του Ιδρύματος, θα πρέπει να τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:
Βήμα 1: Κατάθεση με δύο τρόπους
(Α) Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό:
1. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Αριθ. Λογ.: 5751-044886-603, ΙΒΑΝ: GR1601727510005751044886603
2. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αριθ. Λογ.: 46898, ΙΒΑΝ: GR5008700050000000000046898
ή
(Β) Έκδοση επιταγής σε διαταγή του Ιδρύματος «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», Ν.Π.Ι.Δ., την οποία θα πρέπει να αποστείλετε συστημένη στη διεύθυνση Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, Μυρτιά, 70100, Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων.
Βήμα 2: Ενημέρωση του Ιδρύματος
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις κατάθεσης, ο δωρητής πρέπει να αποστείλει το αποδεικτικό της καταθέσεως ή φωτοτυπία της επιταγής, όπου πρέπει να φαίνονται ευκρινώς το όνομά του και το ποσό, είτε με τηλεομοιοτυπία, στον αριθμό τηλεφώνου 2810 742232, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kazantzaki.gr, με συνημμένη την ψηφιακή εικόνα του αποδεικτικού ή της επιταγής.
Σε κάθε περίπτωση, στο Fax ή στο e-mail θα πρέπει να αναφέρονται απαραιτήτως και τα ακόλουθα στοιχεία του καταθέτη:
(α) ονοματεπώνυμο, (β) διεύθυνση, (γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, (δ) αρμόδια ΔΟΥ, (ε) επάγγελμα, (στ) τηλέφωνο και διεύθυνση επικοινωνίας.
Με την αποδοχή της δωρεάς, το Ίδρυμα προβαίνει στη διαδικασία δημοσιοποίησής της. Την επιθυμία τήρησης ανωνυμίας του θα πρέπει ο δωρητής να τη δηλώσει γραπτά στην επικοινωνία του με το Μουσείο.
Βήμα 3: Έκδοση παραστατικού
Το Ίδρυμα, μετά τη κατάθεση των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό και την ενημέρωσή του, θα εκδώσει ως παραστατικό μία «Απόδειξη Είσπραξης», για το ποσό της καταθέσεως, στο όνομα και στα στοιχεία του καταθέτη, το οποίο στη συνέχεια θα ταχυδρομεί στη διεύθυνση επικοινωνίας την οποία έχει δηλώσει ο καταθέτης (βλ. Βήμα 2). Στην περίπτωση καταθέσεως μέσω επιταγής, η τράπεζα παρακρατεί κάποια προμήθεια για την εξόφληση της επιταγής και συνεπώς το ποσό που θα αναφέρει το τιμολόγιο θα είναι κάπως μικρότερο από εκείνο της επιταγής.
Δωρεά Υπηρεσιών
Το Ίδρυμα αποδέχεται επίσης ως δωρεά τις υπηρεσίες από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η εμπορική αξία της προσφερόμενης υπηρεσίας λογίζεται ως το ύψος της δωρεάς, και για τον δωρητή ισχύουν τα ίδια ανταποδοτικά οφέλη και παροχές του Μουσείου, όπως στις περιπτώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων.
Υπηρεσίες που εντάσσονται στις ανάγκες του Μουσείου:
- Υλοποίησης και εκτέλεσης τεχνικών μελετών
- Νομικής κάλυψης
- Χρηματοοικονομικής διαχείρισης
- Σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες
- Γραφιστικής και σχεδιασμού εντύπων
- Καταλογογράφησης και τεκμηρίωσης αντικειμένων
- Συντήρησης αντικειμένων
- Δημοσίων σχέσεων και προβολής
(Σημείωση: Οι προσφερόμενες υπηρεσίες και τα πρόσωπα που την υλοποιούν θα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές που ορίζει το Ίδρυμα).
Δωρεά σε είδος
Πέρα από τις δωρεές αντικειμένων που εμπλουτίζουν τις συλλογές και εκπληρώνουν το σκοπό της διεύρυνσης του πολιτιστικού του αποθέματος, το Ίδρυμα αποδέχεται δωρεές σε είδη που εκπληρώνουν τις βασικές και τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες, ή συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας προς το κοινό του.
Δωρεά σε είδος λογίζεται η προσφορά ή η αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού της αίθουσας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η προσφορά υλικών συντήρησης και αποθήκευσης των αντικειμένων, η προσφορά κερασμάτων και φαγητού σε εκδηλώσεις, η προσφορά υλικών συντήρησης ή αναβάθμισης του μηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού του Ιδρύματος κλπ.
Το Ίδρυμα δεσμεύεται απέναντι στον δωρητή για ανάρτηση πινακίδας στο χώρο παρουσίας της δωρεάς του (ανάλογα με την εμπορική αξία αυτής) ή στο ίδιο το αντικείμενο και δημοσιοποίηση του ονόματός του στην ιστοσελίδα.
Δωρεά κινητών αξιών και ακινήτων
Το Ίδρυμα αποδέχεται ως δωρεά κινητές αξίες, όπως μετοχές, εμπορικά και πνευματικά δικαιώματα, ομόλογα κλπ., καθώς και ακίνητα, όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα.
Το Ίδρυμα αποκτά με τη δωρεά το πλήρες δικαίωμα χρήσης και αξιοποίησης της κινητής αξίας, καθώς και της εκποίησης ή ενοικίασης των ακινήτων, με γνώμονα την καλύτερη οικονομική εκμετάλλευση και απόδοση της περιουσίας του.
Στην περίπτωση των ακινήτων, ο ιδιοκτήτης δύναται να κρατήσει την ψιλή κυριότητα και να μεταβιβάσει πλήρως το ακίνητο στο Ίδρυμα μετά θάνατον.
Χορηγίες Νομικών Προσώπων
Το κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με την επωνυμία «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», ιδρύθηκε ως το μοναδικό προσωπικό μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο λογοτέχνη, και διανύει ήδη την τρίτη δεκαετία της προσφοράς του στον πολιτισμικό και λογοτεχνικό τομέα. Η υπερτοπική σημασία του έγκειται αφενός στο γεγονός ότι εστιάζεται θεματικά στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με διεθνή φήμη και απήχηση που επηρεάζει διαχρονικά την παγκόσμια πολιτιστική σκέψη και φιλοσοφία. Αφετέρου το ενδιαφέρον γι' αυτό είναι διεθνές, όπως αποδεικνύουν οι εκατοντάδες χιλιάδες των ξένων τουριστών, οι εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής που μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφτεί και επισκέπτονται και έχουν αναζητήσει υλικό στις Συλλογές του, και οι συνεργασίες που έχει συνάψει με μουσεία και φορείς του εξωτερικού.
Το Ίδρυμα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους στόχους λειτουργίας του, δηλαδή την προβολή του έργου του συγγραφέα, τη συλλογή, φύλαξη, συντήρηση, προβολή και αξιοποίηση τεκμηρίων της ζωής και της δημιουργίας του, χωρίς την υποστήριξη τόσο των ιδιωτών, όσο και των εταιριών. Μέσω των χορηγιών οι εταιρίες μπορούν να έλθουν σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους (Έλληνες και ξένους) που ετήσια επισκέπτονται την μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου και να συμβάλλουν στην υλοποίηση μιας από τις παρακάτω προγραμματισμένες για τα επόμενα χρόνια δράσεις:
- Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
- Οργάνωση εκδηλώσεων
- Έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις
- Συντήρηση αρχειακού υλικού
Με τη συμμετοχή τους στο έργο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη οι εταιρίες έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό, προβάλλουν το προϊόν και το κοινωνικό τους προφίλ, ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και απολαμβάνουν μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις και παροχές του Ιδρύματος.
Εθελοντισμός
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη είναι ανοιχτό σε κάθε προσφορά εθελοντικής εργασίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών του, όπως η ψηφιοποίηση τεκμηρίων, η ηλεκτρονική καταλογογράφηση και η τεκμηρίωσή τους, η υποδοχή και ξενάγηση των επισκεπτών και ειδικών κατηγοριών επισκεπτών στην έκθεση, η εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ.
Το Ίδρυμα έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο εκτέλεσης πρακτικής εργασίας των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.
Το Ίδρυμα διαθέτει τους άριστα εξοπλισμένους χώρους εργασίας, την πλούσια βιβλιοθήκη του και το ψηφιακό αρχείο των συλλογών του στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για συνεργασία ερευνητικού, εκπαιδευτικού φορέα, ή μεμονωμένου μελετητή (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, φιλόλογους, εκπαιδευτικούς).