Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στα Χανιά το graphic novel του Soloup «ΖΟRΜΠΑΣ – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ∆ιόπτρα στο πλαίσιο του του 8ου Chaniartoon – International Comic & Animation Festival. Το graphic novel βασίζεται στο µυθιστόρηµα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορµπά».

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημιουργός του graphic novel, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), η Μαρίνα Αρετάκη, µέλος Ε∆ΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Παρασκευή Βασιλειάδη, Υποψήφια Διδακτόρισσα Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Επιμελήτρια Συλλογών του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Της παρουσίασης προηγήθηκε ένα "ζωντάνεμα" μερικών αποσπασμάτων από το βιβλίο από τους Αντώνη Αθανασάκη και Χρήστο Ραχιώτη.

Με την εισήγηση της κας Βασιλειάδη αναδείχθηκε ο πλούτος των τεκμηρίων που σώζονται στο Μουσείο και σχετίζονται με τον Ζορμπά, τον διάσημο ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη. Παράλληλα αποκαλύφθηκε και φωτίστηκε μια "μαγική" συνάντηση ανάμεσα στην πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία και τη σχεδιαστική απεικόνιση του Soloup με τα αληθινά τεκμήρια του βίου και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη από το Αρχείο του Μουσείου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Στο Μουσείο Καζαντζάκη λέμε συχνά ότι µε το υλικό που υπάρχει για τον Ζορµπά θα μπορούσε να γίνει ένα αυτοτελές Μουσείο Ζορμπά. Επομένως θεωρούμε ότι και το νέο βιβλίο του Soloup    εγγράφεται σε αυτό το πλαίσιο. Μένει στην ιστορία, ακολουθεί τη διαδρομή των μεταφορών, ανασκευών, αναπλαισιώσεων του βιβλίου και σίγουρα δείχνει ότι μπορεί µε την απαιτούμενη μελέτη και εμβάθυνση στο έργο του Καζαντζάκη να δημιουργηθεί ένα νέο έργο, πρωτότυπο, που συνομιλεί µε το αρχικό έργο και φωτίζει πλευρές που μπορεί να µην έχουν αναδειχθεί τόσο πολύ».