Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ενισχύοντας την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα εκτός των τειχών του, έχει την χαρά να συμμετέχει στο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν 2024» που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, με τον εκπαιδευτικό περίπατο για ενήλικες «Στα βήματα του Καζαντζάκη… Μεγάλο Κάστρο».

Σας περιμένουμε την Τρίτη 18 και Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 και ώρα 18:30 να περιηγηθούμε, κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο οικουμενικός συγγραφέας.


Θα ακολουθήσουμε μία διαδρομή που περιλαμβάνει σημεία της πόλης τα οποία περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στα μυθιστορήματά του και θα τα συνδέσουμε με επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του. Έχοντας ως αφετηρία τον «Μικρό Άγιο Μηνά» θα γνωρίσουμε τη μνημειακή τοπογραφία και αρχιτεκτονική του Ηρακλείου.
Παρατηρώντας τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και την Αγία Αικατερίνη θα εντοπίσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές στις διασωζόμενες δομές συζητώντας για το παρελθόν της πόλης που έχει χαθεί μέσα από την ανάπτυξη των πρόσφατων δεκαετιών. Θα περπατήσουμε στην Πλατιά Στράτα, τη σημερινή Λεωφόρο Καλοκαιρινού και θα κατευθυνθούμε στην οδό όπου βρισκόταν η οικία Καζαντζάκη.

Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας θα ανακαλύψουμε τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τους ήχους του Μεγάλου Κάστρου για να νιώσουμε τον παλμό της πόλης εκείνης της εποχής. Περνώντας από την Κρήνη Μοροζίνι και την Καινούρια Πόρτα, θα ανηφορίσουμε προς τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, το υψηλότερο σημείο των Τειχών του Ηρακλείου, όπου θα επισκεφθούμε τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη και θα ολοκληρώσουμε τον περίπατό μας απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης από ψηλά.

Διάρκεια εκπαιδευτικού περιπάτου: 1,5 ώρα
Σημείο εκκίνησης: «Άγιος Μηνάς»
Σημείο λήξης περίπατου: Προμαχώνας Μαρτινέγκο - Τάφος Καζαντζάκη
Για τη συμμετοχή στον περίπατο προτείνονται άνετα ρούχα, αθλητικά παπούτσια, καπέλο και νερό.
Σχεδιασμός-υλοποίηση δράσης:
•    Χαρά Βαβαδάκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων ΜΝΚ
•    Βαγγέλης Χαριτόπουλος, Υπεύθυνος Περιοδικών Εκθέσεων και Προγραμμάτων ΜΝΚ


Για δηλώσεις συμμετοχής και κράτηση θέσης επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
Τ.: 2810 741 689 | Ε.: edu@kazantzaki.gr