Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ενισχύοντας την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα εκτός των τειχών του, είχε την χαρά να συμμετέχει για πρώτη φορά στο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν 2024» που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, με τον εκπαιδευτικό περίπατο για ενήλικες «Στα βήματα του Καζαντζάκη… Μεγάλο Κάστρο» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 και Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 και ώρα 18:30.

Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, περιηγηθήκαμε στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο οικουμενικός συγγραφέας. Ακολουθήσαμε μία διαδρομή με σημεία της πόλης τα οποία περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στα μυθιστορήματά του και τα συνδέσαμε με επιλεγμένα αποσπάσματα από τα έργα του «Αναφορά στο Γκρέκο» και «Καπετάν Μιχάλης».

Έχοντας ως αφετηρία τον «μικρό Άγιο Μηνά» παρατηρήσαμε το σύμπλεγμα των τριών ναών («μικρός Άγιος Μηνάς», Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά και Αγία Αικατερίνη) και γνωρίσαμε τη μνημειακή τοπογραφία και αρχιτεκτονική του Ηρακλείου δίνοντας έμφαση στην συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών που υπήρξαν στην πόλη. Περπατήσαμε στην Πλατιά Στράτα, τη σημερινή Λεωφόρο Καλοκαιρινού, και προσπαθήσαμε να φανταστούμε τα καταστήματα που υπήρχαν κατά τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα.

Κατευθυνθήκαμε στην οδό όπου βρισκόταν η οικία Καζαντζάκη και εντοπίσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές στις διασωζόμενες δομές της πόλης συζητώντας για το παρελθόν της που έχει χαθεί μέσα από την ανάπτυξη των πρόσφατων δεκαετιών. Αναδείξαμε την σημασία της καλλιτεχνικής αποτύπωσης της πρόσοψης της οικίας Καζαντζάκη που διατηρεί στη μνήμη μας την τοποθεσία του σπιτιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Νίκος Καζαντζάκης καθώς και, τον ρόλο που έπαιξε σε αυτό η καλλιτέχνης, Αμφιτρίτη Αναγνωστοπούλου-Πετρέα.


Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας ανακαλύψαμε τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τους ήχους του Μεγάλου Κάστρου και προσπαθήσαμε να νιώσουμε τον παλμό της πόλης εκείνης της εποχής. Σταθήκαμε στην Κρήνη Μοροζίνι και την Καινούρια Πόρτα, και ανηφορίζοντας προς τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, το υψηλότερο σημείο των Τειχών του Ηρακλείου, επισημάναμε τα πρόσωπα που επηρέασαν βαθιά τον συγγραφέα στη ζωή και το έργο του.

Ολοκληρώσαμε τον περίπατό μας, με την επίσκεψή μας στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη από όπου απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα και τη θέα της πόλης από ψηλά.

Ο περίπατος διήρκησε 1,5 ώρα και συμμετείχαν συνολικά 57 ενήλικες οι οποίοι μας συντρόφευσαν σε αυτή την πολύ όμορφη διαδρομή που σκοπό είχε να γνωρίσουμε το Μεγάλο Κάστρο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ηρακλείου για την όμορφη συνεργασία και τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες για την συμμετοχής τους και την ενεργητική διάθεση.