Η Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη παρουσίασαν την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 την «Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή για τον Νίκο Καζαντζάκη» σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 2ετούς συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη για την υλοποίηση του έργου. 


Για το έργο αναφέρθηκαν συγκεκριμένα η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Ελένη Μαράκη - Μπελαδάκη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανόλης Μπελαδάκης, η Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, Μαριλένα Μηλαθιανάκη, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, Κωστής Φλουρής και η Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, Χαρά Βαβαδάκη.


Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Μουσειοσκευής συνεργάστηκε μια μεγάλη διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 20 άτομα. Η Μουσειοσκευή περιλαμβάνει ένα σύνολο εκπαιδευτικού υλικού και δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκε με έμπνευση τις Συλλογές του Μουσείου και αφορά τη ζωή και το έργο του συγγραφέα ακολουθώντας τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους της μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.

Η Μουσειοσκευή δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τον σπουδαίο συγγραφέα μέσα από πέντε διαφορετικές ενότητες που αναδεικνύουν πέντε διαφορετικές πτυχές του Νίκου Καζαντζάκη. Οι πέντε ενότητες παρουσιάζουν τον Νίκο Καζαντζάκη ως συγγραφέα, Κρητικό, άνθρωπο, ταξιδευτή και διανοούμενο.

Η Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Είναι συνδεδεμένη με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπληρώνει τους σκοπούς του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας για τα μαθήματα της Γλώσσας, της Ιστορίας, των Λογοτεχνικών Κειμένων, της Γεωγραφίας και των Εικαστικών.

Το υλικό της Μουσειοσκευής είναι μερικώς προσβάσιμο για άτομα με οπτική αναπηρία κι αυτό καθιστά το έργο μας ακόμη πιο σημαντικό, αφού πλέον τα τυφλά άτομα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σπουδαίο συγγραφέα μέσα από απτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

Ευχαριστούμε θερμά τις Βίκη Χρηστάκη και Ελένη Βελτανιώτη για τη σύλληψη και τον σχεδιασμό, τη Lazy snail για τον σχεδιασμό και την παραγωγή, τη Liminal για τον σχεδιασμό του προσβάσιμου υλικού για άτομα με οπτική αναπηρία, την Eyeq Creative Media Productions για το εκπαιδευτικό βίντεο και την Περιφέρεια Κρήτης για την πλήρη κάλυψη των εξόδων του έργου.

Για τον δανεισμό της μουσειοσκευής πατήστε εδώ.

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου:
☎️ 2810 741689