Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με μεγάλη χαρά συμμετέχει στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικ και Καρτούν "8ο Chaniartoon - International Comic & Animation Festival" που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά το διάστημα 20 - 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Η Mαρίνα Αρετάκη, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, η Παρασκευή Βασιλειάδη, Επιμελήτρια Συλλογών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζουν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 στις 20.00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης των Χανίων το καινούργιο graphic novel «ΖΟRΜΠΑΣ, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloúp) από τις εκδόσεις «Διόπτρα» με την παρουσία του δημιουργού. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Νίκο Καζαντζάκη, τη σύλληψη, τη δημιουργία, και τη σύνθεση του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloúp).

«Πώς να αναμετρηθείς με αυτόν τον Δράκο;» γράφει ο Καζαντζάκης για τον Ζορμπά. Πώς ν΄αναμετρηθείς με δύο δράκους σήμερα, με τον Νίκο Καζαντάκη και με τον Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα των κόμικς για ν΄αποδώσεις εκ νέου το εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά; Έχοντας επιπλέον ν΄αντιπαλέψεις τον μύθο και την κυρίαρχη εικόνα του χαρακτήρα, όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Zorba the Greek.

Ζωή, έρωτας, Θεός, θάνατος αλλά και Διόνυσος, Βούδας, Νίτσε, Μπερξόν, Σαίξπηρ, Δάντης, Ροντέν... Ο Soloúp στο graphic novel «ΖΟRΜΠΑΣ, πράσινη πέτρα ωραιοτάτη» δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν΄αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά. Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Εισηγητές: Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Μαρίνα Αρετάκη, Παρασκευή Βασιλειάδη

Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο της Έκθεσης "Ζοrμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη" που βασίζεται στο καινούριο βιβλίο του Αντώνη Νικολόπουλου – Soloup, το οποίο είναι βασισμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".