Η Μουσειοσκευή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη είναι διαθέσιμη για οργανωμένες ομάδες που επιθυμού να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το υλικό της Μουσειοσκευής έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να είναι, μερικώς, προσβάσιμο σε μαθητές και μαθήτριες με οπτική αναπηρία.
Γενικές οδηγίες
Είναι απαραίτητο ο/η εκπαιδευτικός να έχει μελετήσει το φυλλάδιο της κάθε ενότητας, καθώς και το υλικό που βρίσκεται σε αυτή τη σελίδα ώστε να έχει πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων και του υλικού που αντιστοιχεί σε καθεμία από αυτές.
Το υλικό που ακολουθεί είναι ταξινομημένο με βάση τις πέντε βασικές ενότητες της Μουσειοσκευής και αφορούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Οι μαθητές/τριες μπορούν να αξιοποιήσουν το υλικό με την καθοδήγηση του/της εκπαιδευτικού ή μόνοι/ες τους.
Στην περίπτωση που η Μουσειοσκευή αξιοποιηθεί σε συμπεριληπτική τάξη με μαθητές/τριες με οπτική αναπηρία, ο/η εκπαιδευτικός καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο, καθοδηγώντας την τάξη και να αξιοποιήσει τις αντίστοιχες οδηγίες που θα βρει στη σελίδα αυτή.
Οι προτεινόμενες δραστηριότητες για μαθητές/τριες με οπτική αναπηρία που περιλαμβάνουν πρόσθετο υλικό και εναλλακτικές οδηγίες, σημειώνονται με τα εξής σύμβολα:
Προτεινόμενη δραστηριότητα Δραστηριότητα που περιλαμβάνει ηχητικά αρχεία
για μαθητές/τριες με οπτική αναπηρία
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ακρόασης του υλικού που ακολουθεί, ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να διαβάζει το περιεχόμενο ή να αναθέτει σε μαθητές/τριες χωρίς οπτική αναπηρία να διαβάζουν δυνατά.
Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και το υλικό με τις προσαρμοσμένες δραστηριότητες για την κάθε ενότητα (φυλλάδιο).
Ενότητες μουσειοσκευής
Ενότητα Α': Νίκος Καζαντζάκης, ο συγγραφέας
Στην ενότητα αυτή αναλύεται ο ρόλος του Νίκου Καζαντζάκη ως συγγραφέας. Οι μαθητές/τριες θα γνωρίσουν τη διαδικασία της συγγραφής κειμένων, θα εξετάσουν τα είδη του λόγου με τα οποία ασχολήθηκε ο συγγραφέας και θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του με δημιουργικό τρόπο.
4η δραστηριότητα
Αντίστροφη μέτρηση
Ενότητα Β': Νίκος Καζαντζάκης, ο Κρητικός
Η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Κρήτη ήταν βαθιά και πολύπλοκη. Ο ιδιαίτερος πολιτισμός του νησιού, οι ιστορικές συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε ο συγγραφέας και η κρητική φύση, διαμόρφωσαν την κοσμοθεωρία του, εμπνέοντάς του την αγάπη για την ελευθερία, την ανδρεία και την αστείρευτη θέληση για ζωή.
1η δραστηριότητα
Ερωτόκριτος - Ross Daly
3η δραστηριότητα
Απόσπασμα από το έργο «Ο Καπετάν Μιχάλης»
Πρόσθετο υλικό για Γυμνάσιο/Λύκειο:
Απόσπασμα από το έργο «Αναφορά στον Γκρέκο»
4η δραστηριότητα
Προσβάσιμο υλικό
Ακουστικές περιγραφές εικόνων
Ενότητα Γ': Νίκος Καζαντζάκης, ο άνθρωπος
Σε αυτή την ενότητα, η ομάδα αφήνει για λίγο στην άκρη τον σπουδαίο συγγραφέα και το έργο του και αναζητεί τον απλό άνθρωπο. Από το «Μεγάλο Κάστρο» στο «κουκούλι» του, πού έβρισκε αυτή την αστείρευτη όρεξη για ζωή, με ποιους ανθρώπους διατηρούσε στενές και διαχρονικές φιλίες, και ποια ήταν η σχέση του με τον χρόνο;
3η δραστηριότητα
Αποσπάσματα από το έργο Αναφορά στον Γκρέκο
Ενότητα Δ': Νίκος Καζαντζάκης, ο ταξιδευτής
Τα ταξίδια αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του οραματιζόταν και πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια σε όλο τον κόσμο ωθούμενος από μια αχόρταγη δίψα για γνώση, εμπειρία και αυτογνωσία. Η ενότητα, βασισμένη στα ταξιδιωτικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, ξεπερνά την απλή περιήγηση σε νέους τόπους και θέτει ερωτήματα όπως: τι είναι πραγματικά ένα ευτυχισμένο ταξίδι; Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές των ταξιδιών στις μέρες μας αναφορικά με τα βιώματα του Νίκου Καζαντζάκη ως ταξιδευτής;
3η δραστηριότητα
Τόποι που επισκέφθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης
Ενότητα Ε': Νίκος Καζαντζάκης, ο διανοούμενος
Ο Νίκος Καζαντζάκης διακρινόταν από μια αστείρευτη περιέργεια για το νόημα της ύπαρξης, την ανθρώπινη φύση και τη σχέση του ανθρώπου με το Θείο. Φιλοσοφικά ρεύματα από τη Δύση και την Ανατολή άφησαν το στίγμα τους στο έργο και στη σκέψη του. Οι μαθητές/τριες τον συνοδεύουν σε ένα ταξίδι αναστοχασμού και κριτικής σκέψης, ερμηνεύοντας τα λόγια του με έναν δικό τους σύγχρονο, δημιουργικό τρόπο.
2η δραστηριότητα
Συνέντευξη Νίκου Καζαντζάκη (γαλλικά)
Συνέντευξη Νίκου Καζαντζάκη (ελληνική μεταγλώττιση)
4η δραστηριότητα
Απόσπασμα από το έργο Ασκητική (Δημοτικό)
Απόσπασμα από το έργο Ασκητική (Γυμνάσιο/Λύκειο)
Παιχνίδι μνήμης με κάρτες
Συντελεστές
Ανάγνωση κειμένων: Χρήστος Θάνος
Ηχοληψία: Κώστας Σαβουιδάκης
Επιμέλεια ηχητικής παραγωγής: Νίκος Γιατράκος
Studio ήχου: Basement Productions
Ανάγλυφες εκτυπώσεις σε κώδικα Braille: Έλλη Σάρρου
Σχεδιασμός υλικού για άτομα με οπτική αναπηρία: liminal
Η Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή για τον Νίκο Καζαντζάκη έγινε με την αποκλειστική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.