Η ίδρυση του Μουσείου
Το Μουσείο Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.
Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.
Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.
Η τελετή εγκαινίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1983, από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.
Νομική Μορφή
Το Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το καταστατικό του κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου 1984.
Οι άνθρωποι του Μουσείου
Ο ιδρυτής
Ο Γιώργος Ανεμογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1916. Υπήρξε πρωτοπόρος σκηνογράφος και, στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και σε όλα τα είδη: κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, δράμα, όπερα.
Ένα από τα μεγάλα δημιουργήματά του ήταν το Μουσείο Καζαντζάκη.
Εμπνεύστηκε, οραματίστηκε και δημιούργησε το μοναδικό αυτό μουσείο αφιερωμένο στον λογοτέχνη και στοχαστή Καζαντζάκη. Δούλεψε ακούραστα, μέχρι το τέλος της ζωής του, με την ηθική και υλική συμπαράσταση της Ελένης, δεύτερης συζύγου του Νίκου Καζαντζάκη, για τη συλλογή χειρογράφων, εκδόσεων και κειμηλίων που αποτέλεσαν το υλικό του Μουσείου. Σαν ένας έμπειρος μουσειολόγος, χωρίς να διαθέτει τέτοιες σπουδές, οργάνωσε και ταξινόμησε ένα τεράστιο όγκο υλικού, που σήμερα αποτελεί το σύνολο των εκθεμάτων και του Αρχείου του Μουσείου. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του έργου και της σκέψης του Καζαντζάκη, ιδρυτικό μέλος και ένθερμος υποστηρικτής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Ο Γιώργος Ανεμογιάννης πέθανε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου του 2005.
Περισσότερα για τον ιδρυτή του Μουσείου στο www.anemoyannis.gr
ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
Ελένη Ν. Καζαντζάκη
Ζαχαρίας Δ. Κρίτσας
Αθηνά Ν. Ξανθουδίδου
Φαίδωνας και Κλεοπάτρα Πρίφτη
Πόλυ Σαμίου
Γιώργος Στασινάκης
Αδαμάντιος Μαθιουδάκης
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
Ευάγγελος Μαρινάκης
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος: Μιχάλης Ταρουδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Αντιπρόεδρος: Λευτέρης Χαρωνίτης, Σκηνοθέτης
Γενική Γραμματέας: Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Εκπαιδευτικός
Ταμίας: Χάρης Τσακουντάκης, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικού Διαμερίσματος Μυρτιάς Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων
Μέλη: Μανόλης Κοκοσάλης, Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Γεωργία Μηλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλης Κουκάκης, π. Πρέσβης της Ελλάδας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Διευθύντρια: Μαριλένα Μηλαθιανάκη
Υπεύθυνη Αρχείου και Βιβλιοθήκης - Αναπληρώτρια διευθύντρια: Βούλα Βασιλειάδη
Υπεύθυνος Μόνιμης Έκθεσης και Επικοινωνίας: Κωστής Κανάκης
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Χαρά Βαβαδάκη
Υπεύθυνη Εμπορικής Διαχείρισης:
Ρούλα Δούνη
Διαχείριση έργων και προγραμμάτων:
Βαγγέλης Χαριτόπουλος
Πωλητήριο: Κλεάνθη Κριθίνου
Οικονομικά στοιχεία
2024
2023
2022
2021
2020
2019