Δελτίο Τύπου - Απολογιστικό/Ευχαριστίες
Το Μουσείο Καζαντζάκη ολοκλήρωσε το έργο «Καζαντζάκης για όλους: βελτίωση προσβασιμότητας στο έργο του συγγραφέα και στο ομώνυμο Μουσείο», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις μουσείων νεότερου πολιτισμού.
Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου είναι πλέον μερικώς προσβάσιμη από άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω μιας κεντρικής απτικής διαδρομής. Η διαδρομή περιλαμβάνει οκτώ σταθμούς με ειδική σήμανση σε μεγαλογράμματη γραφή και κώδικα Braille στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ανάγλυφες κατόψεις για την πλοήγηση, απτικά αντικείμενα για την αύξηση της εμπειρίας μέσω αφής, ηχητικό οδηγό, συμπεριληπτικό βίντεο και, τέλος, επιλεγμένα πληροφοριακά κείμενα, ανθολόγηση κειμένων του συγγραφέα και ηχητικά βιβλία.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου αλλά και της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έλαβαν χώρα δύο συναφείς δράσεις το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου 2022. Το Σαββάτο έγινε ειδική ξενάγηση στη Μόνιμη Έκθεση και την απτική διαδρομή σε μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης. Την Κυριακή υλοποιήθηκε το οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης «Φτάσε όπου δεν μπορείς», όπου μέσα από τα αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και την απτική διαδρομή της Μόνιμης Έκθεσης, οι συμμετέχοντες «ανακάλυψαν» την οπτική αναπηρία και την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης στους μουσειακούς χώρους.
Το Μουσείο εκφράζει τις ευχαριστίες του στα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης και τους συνοδούς τους, που προσήλθαν στην ξενάγηση της 21ης Μαΐου, καθώς και στις οικογένειες που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 22ας Μαΐου τιμώντας με την παρουσία τους το Μουσείο Καζαντζάκη σε αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή.
Η υλοποίηση του έργου προσβασιμότητας δεν θα μπορούσε να γίνει δυνατή χωρίς τη βοήθεια πλειάδας συνεργατών από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και επαγγελματικό υπόβαθρο, τους οποίους το Μουσείο ευχαριστεί για τη συνεργασία τους.
Θερμές ευχαριστίες οφείλει πρωτίστως στις οργανώσεις ατόμων με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα, τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος, και ιδιαίτερα το εκτυπωτικό τμήμα και την κυρία Καλλιόπη Γκίκα, υπεύθυνη του Μουσείου Αφής, για την εξαιρετική συνεργασία της καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρό της κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμο για τις γόνιμες συμβουλές του, καθώς και την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης και ιδιαίτερα τον κ. Μένο Μαρκοδημητράκη που βρίσκεται πάντα δίπλα στο Μουσείο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για θέματα οπτικής αναπηρίας, «Φτάσε όπου δεν μπορείς», θα ενταχθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου και με τη νέα σχολική χρονιά θα προσφέρεται σαν επιλογή στην εκπαιδευτική κοινότητα.