Το Ιστορικό λειτουργίας

Από το 1983 το Μουσείο άνοιξε φιλόξενα τις πόρτες του στο κοινό, σε ανθρώπους απ΄ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, σε σχολεία, σε φίλους και θαυμαστές του Νίκου Καζαντζάκη. Η αείμνηστη Τιτίκα Σακλαμπάνη, θαυμάστρια και συγγενής του Καζαντζάκη και πρώτη διευθύντρια του Μουσείου, ξεναγούσε ακούραστα για χρόνια το κοινό, ενώ πάντα αναφερόταν στον «Νίκο» με την οικειότητα που αναφέρεται κανείς σε ένα δικό του πρόσωπο. Το Μουσείο αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για το χωριό της Μυρτιάς (Βαρβάρων), όπου όλες οι νοικοκυρές συναγωνίζονται να κρατήσουν καθαρές κι όμορφες τις αυλές και τα σοκάκια τους στολισμένα με λογιών-λογιών λουλούδια για τους επισκέπτες. Από τον πρώτο κιόλας καιρό, η απήχηση που το Μουσείο είχε στους επισκέπτες, έκανε φανερό πως η μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη παραμένει ζωντανή και πως εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης στο σημερινό κόσμο.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ (σήμερα διατίθεται σε 7 γλώσσες), που με τη συγκινητική και συγκροτημένη του παρουσίαση, ζωγραφίζει με αδρές γραμμές το πορτραίτο του Νίκου Καζαντζάκη στον επισκέπτη της Μόνιμης Έκθεσης. Οι πρώτες εκδόσεις του Ιδρύματος ήρθαν να προσθέσουν πολύτιμο πληροφοριακό υλικό για τη δημιουργία του και για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Από το 2002, νέος αέρας πνέει στη λειτουργία και την οργάνωση του Μουσείου, αφού, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ολοκληρώθηκε η δημιουργία του κτιρίου Διοίκησης. Στο νέο κτίριο, στεγάστηκαν τα γραφεία, η αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου, η Βιβλιοθήκη, το Αρχείο και το εργαστήριο ψηφιοποίησης, ενώ στο ισόγειο η αίθουσα συνεδρίων και εκδηλώσεων «Γ. Ανεμογιάννης».

Το 2003, το Μουσείο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», με αντικείμενο έργου την ταξινόμηση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή του μοναδικού σε σπουδαιότητα και πλούτο αρχειακού υλικού. 

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μια δημιουργική περίοδος και μια αναπτυξιακή πορεία, με την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων, έργων και συνεργασιών.  

Το 2009, το Μουσείο καταφέρνει να πραγματώσει τη ριζική ανακαίνισή του, με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός» αυτή τη φορά. Αναμορφωμένες αίθουσες, καινούργια εκθέματα, σύγχρονος τρόπος παρουσίασης, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την καινούργια εικόνα του Μουσείου, κι ακόμη εκπαιδευτικά προγράμματα, ηλεκτρονικές παραγωγές, εκδόσεις και άλλες δράσεις, που επιτρέπουν στο Μουσείο να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αλλά και να ικανοποιεί τους στόχους ύπαρξής του.

print
Like Us on Facebook