Η Ίδρυση του Μουσείου

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη. Πρόθεση του ιδρυτή του ήταν η δημιουργία ενός χώρου ικανού να στεγάσει τα αξιόλογα, όσο και πολυάριθμα εκθέματα που αναφέρονται στον συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη. Σημεία αναφοράς για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ο Ανεμογιάννης αναφέρει τα αντίστοιχα μουσεία της Ευρώπης για τον Γκαίτε, τον Β. Ουγκώ, τον Βολταίρο, τον ¶ντερσεν, μουσεία τα οποία προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του συγγραφέα.

Ο χώρος που ήταν διαθέσιμος μέχρι τότε, για όποιους ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν τον Νίκο Καζαντζάκη, ήταν η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στην κατοικία Καλοκαιρινού. Η αίθουσα αυτή διαμορφώθηκε ύστερα από επιθυμία του ίδιου του συγγραφέα, όπως εμφανίζεται στη διαθήκη που συνέταξε το 1956.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός μουσείου αποκλειστικά αφιερωμένου στον βίο και το έργο του συγγραφέα οδήγησε τον Γιώργο Ανεμογιάννη στην επιλογή της Μυρτιάς, του πατρογονικού χωριού του Καζαντζάκη, λύση ικανοποιητική που συνέδεε το Μουσείο με τη μνήμη του συγγραφέα. Στο ίδιο χωριό βρισκόταν το πατρικό σπίτι του Αντώνη Ανεμογιάννη, πατέρα του Γιώργου και μακρινού συγγενή του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Γιώργος Ανεμογιάννης, με οικονομική συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδιωτών και αφειδώς προσωπική, προχώρησε στην κατεδάφιση του παλιού οικήματος και στην ανέγερση, το 1983, ενός σύγχρονου, για την εποχή, εκθεσιακού χώρου.

Η τελετή εγκαινίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1983.

Το 2009, το Μουσείο ανακαινίστηκε εκ βάθρων, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση έκθεσης των συλλογών του. Η συνολική προσπάθεια φέρει τη σφραγίδα των αρχιτεκτόνων Γιώργου Ψωμαδάκη και Μαρίας Μαρίνου, στους οποίους ανήκει ο σχεδιασμός της νέας Μόνιμης Έκθεσης, του συγγραφέα Δημήτρη Καλοκύρη, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια και της Δρος Λίτας Χατζοπούλου, που έγραψε και επιμελήθηκε τα κείμενα.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 20% από εθνικούς πόρους.

print
Like Us on Facebook