Κτιριακό συγκρότημα

Το Ίδρυμα στεγάζει τις υπηρεσίες του σε δύο ανεξάρτητα κτίρια, στην κεντρική πλατεία της Μυρτιάς. Στο πρώτο, και παλαιότερο, στεγάζεται η έκθεση, ενώ στο γειτονικό οι διοικητικές υπηρεσίες.

Κτίριο Έκθεσης

Το διώροφο οίκημα, που σήμερα στεγάζεται η Έκθεση, κτίστηκε στον χώρο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη. Οι οικογένειες του Ανεμογιάννη και του Καζαντζάκη συνδέθηκαν συγγενικά μετά από ένα γάμο, ενώ ο ίδιος ο Καζαντζάκης συνδέθηκε φιλικά με τον πατέρα του Γιώργου Ανεμογιάννη, τον Αντώνη Ανεμογιάννη. Επρόκειτο για ένα μεγάλο διώροφο σπίτι με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην κεντρική πλατεία της Μυρτιάς (Βαρβάρων). Στο οίκημα έζησε για κάποια χρόνια ο καπετάν Μιχάλης, ενώ φιλοξενήθηκε κάμποσες φορές ο Νίκος Καζαντζάκης, όντας περαστικός από το χωριό. Ακριβώς δίπλα, βρισκόταν ένα μικρό σπίτι, μόλις 45 τετρ. μέτρων, όπου έμεναν οι συγγένισσες του συγγραφέα, οι Ψωμοπούλες, το οποίο αργότερα προστέθηκε στο αρχικό οίκημα της οικογένειας Ανεμογιάννη.

Στα 1975, ο Γιώργος Ανεμογιάννης απέκτησε την πλήρη κυριότητα του οικήματος και αργότερα με μια τολμηρή και φιλόδοξη έμπνευση (όπως αναφέρει ο ίδιος), σκέφτηκε να ιδρύσει εκεί το Μουσείο. Με συμβολαιογραφική πράξη, το οικόπεδο μεταβιβάστηκε στην κοινότητα Μυρτιάς (Βαρβάροι), με τον αμετάκλητο όρο, πως θα έπρεπε να μετατραπεί απαραίτητα σε Μουσείο αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη. Με την ολοκλήρωση της ανέγερσης, το κτίριο ματαβιβάστηκε στο Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», το οποίο συνέστησε στο μεταξύ ο Γιώργος Ανεμογιάννης. 

Το 2009, το διώροφο κτίριο που στεγάζει τη Μόνιμη Έκθεση ανακαινίστηκε ριζικά παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση έκθεσης των συλλογών του Μουσείου. Η Έκθεση εμπλουτίστηκε με νεότερα «καζαντζακικά» αποκτήματα, έγινε ευκολότερα επισκέψιμη από τα Α.με.Α., εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τεχνολογικά μέσα, δημιουργώντας έτσι την εικόνα ενός σύγχρονου και δυναμικού μουσείου. Η αναμόρφωση της Μόνιμης Έκθεσης πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κτίριο Διοίκησης

Η δόμηση του κτιρίου Διοίκησης ολοκληρώθηκε το 2002 με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", ενώ το 2009, παράλληλα με την ανακαίνιση της Μόνιμης Έκθεσης, αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή και η οργάνωσή του.  

Αποτελείται από δύο ορόφους, όπου στον όροφο στεγάζονται τα γραφεία, η αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου, η Βιβλιοθήκη, το Αρχείο και το εργαστήριο ψηφιοποίησης, ενώ στο ισόγειο η αίθουσα συνεδρίων και εκδηλώσεων «Γ. Ανεμογιάννης».

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης είναι εγκατεστημένοι 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές (ο ένας από αυτούς με ειδικό λογισμικό και διαμόρφωση χώρου για χρήση από άτομα με αναπηρία), συνδεδεμένοι με την τοπική βάση δεδομένων και τον παγκόσμιο ιστό για την αναζήτηση και μελέτη του αρχειακού υλικού. Οι μελετητές έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης, σάρωσης και αντιγραφής του υλικού ενδιαφέροντός τους, κατόπιν αιτήσεώς τους.

Η αίθουσα «Γ. Ανεμογιάννης», χωρητικότητας 170 ατόμων, χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων και συνεδρίων και διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

print
Like Us on Facebook